Anonyymisti verkossa – näillä vinkeillä pääset alkuun

Viime vuosina verkkorikollisuudesta on tullut entistä ammattimaisempaa. Kuva: Morguefile

Valvooko NSA? Pelkäätkö agenttien kotikäyntiä? Anonymiteettiään voi suojella internetissä, mutta se on vaikeaa.

Tietoturvallisuus. Tietovuodot. Verkkovakoilu. Näistä puhutaan juuri nyt. Viime vuonna suurimmat kyberturvallisuuden ilmiöt olivat tietojen kalastelut ja kiristyshaittaohjelmat, palvelunestohyökkäykset sekä huijaukset. Verkkorikollisuus on selvästi kehittyneempää ja toiminta ammattimaisempaa. Kohdennettuja vakoiluohjelmiin liittyviä havaintoja tehtiin Suomessa viime vuonna kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna, selviää Viestintäviraston julkaisemasta Kyberturvallisuuskeskuksen vuosiraportista 2015.

Onko itseään mahdollista suojella verkossa? Riittääkö foliohattu estämään vakoiluohjelmat? Pelottaako, että hakkeri pystyy  kopioimaan loistavan tieteellisen esseesi, johon olet käyttänyt vuorokauden tunnit? Saako naapuri tietää, että katsot öisin pornoa?

Vastaus: itseään on mahdollista suojella verkossa. Ongelmana on, että se on haastavaa. Jos kuitenkin haluat olla oman elämäsi Edward Snowden tai vähintään James Bond, pääset näillä vinkeillä alkuun.

Panopticlick

Lähtöselvityksen selaimen turvallisuudesta voi aloittaa palvelusta Panopticlick. Palvelu selvittää kuinka hyvin selaimesi suojelee sinua ja millaisen verkkojalanjäljen jätät.

Tor Project

Tor-verkko eli The Onion Router (sipulireititys) on niin sanottu anonyymi verkko. Sen avulla voit selata verkkoa anonyymisti. Lähes kaikki on "sallittua", joten Tor on ikään kuin internetin villi länsi. Jos siis vessanseiniin kirjoittelu tympii, sukella Tor-verkon pyörteisiin.

Fakenamegenerator.com

Seuraavaksi on luotava uusi identiteetti. Fakenamegeneratoriin täytyy syöttää (todellinen tai kuvitteellinen) sukupuoli sekä kotimaa. Itse olen nykyisin Janakkalasta kotoisin oleva 76-vuotias Subarulla ajava naishenkilö, jonka lempiväri on musta. Mikä parasta: kone tarjoaa myös uuden puhelinnumeron, henkilötunnuksen sekä veriryhmän. Mikäli tämä kuulostaa liian hardcorelta, voit hyödyntää uutta identiteettiä pelkästään yhden illan juttujen kohdalla.

ProtonMail

Jos tarvitset turvallisen sähköpostin, klikkaa itsesi ProtonMailiin. Se on ilmainen, salattu sähköpostipalvelu. Sen kautta voit lähettää ystävällesi viestin, jossa solvaat hallituksen maanrakoon - tämän kautta päättäjät eivät saa tietää todellista kantaasi hallituspolitiikkaan.

Top Secret -peli

Mikäli haluat kokeilla mihin kaikkeen rahkeesi internetissä riittävät, pelaa Top Secretia. Se on vuorovaikutteinen, fiktiivinen peli Edward Snowdenin hengessä.  Teemoja ovat salaisuudet, salaus, yksityisyys sekä valvonnan etiikka.

Lisätietoa salatuista palvelimista ja työkaluista löytää muun muassa osoitteesta privacytools.io sekä googlaamalla.

Jos edellä mainitut konstit kuulostavat oudoilta, eikä internetistä löydy juuri sinulle sopivaa palvelinta, voit myös kokeilla foliohatun voimaa. Internetin syövereistä löytyy hyviä ohjeita erilaisten hattujen taitteluun, mutta toki hatun designiin voi vaikuttaa myös itse. Turvallisia surffailuhetkiä!

 

Kirjoittaja on noviisi internetin käytössä ja on peittänyt web-kameran violetilla laastarilla.

 

Oona Komonen