Yrittäjäksi suoraan opiskeluputkesta - Woobsin tarina

Kuva: Duckface Photography, Tuomas Lammervo

30 neliömetrin yksiöön ei mahtunut muuta kuin 400 kappaletta aurinkolaseja ja jääkaappi. Woobsin ensimmäisestä varastosta on päästy pitkälle. Mitä kaikkea matkan varrelle on mahtunut?

-Muut miettii, että meneekö tuotetta kaupaksi. Minä mietin, että paljon niitä menee. Siten erottaa yrittäjän, kertoo 26-vuotias yrittäjä Samuli Eeva.

Erilaisia puisia asusteita ja huonekaluja valmistavan Woobsin perustajat Samuli Eeva ja Tuomas Lammervo ovat porskuttaneet eteenpäin “ensin tehdään ja sitten mietitään” -asenteella.

-Asiat on pakko tehdä kerran, että ne oppii, Eeva toteaa.

Samuli Eevan mukaan hyvään kirjanpitäjään kannattaa panostaa. Kuva: Duckface Photography, Tuomas Lammervo
Samuli Eevan mukaan yrittäjä on kokoajan yrittäjä, myös vapaalla. Kuva: Duckface Photography, Tuomas Lammervo

Pelipöydistä aurinkolaseihin

-Toisilla työskennellessä olen ajatellut, että miten voisin tehdä tämän itse paremmin, kertoo Samuli Eeva miten yritys sai alkunsa.

Syksyllä 2014 Eeva ja hänen työkaverinsa Tuomas Lammervo miettivät, että mitä tässä rupeaisi tekemään, kun he eivät halunneet olla lopunelämäänsä toisella töissä. Villeistä yritysideoista ja molemmille tutusta peliympäristöstä syntyi aluksi pieni pelipöytiä valmistava sivubisnes.

-Jonnekkin takaraivoon minulle olivat jääneet puiset aurinkolasit jostain vanhasta Leijonanluola -jaksosta, ja ulkomailta muistan muovisia aurinkolaseja, jotka oli maalattu näyttämään puulta, Eeva muistelee.

Ajatuksesta miehet päätyivät perustamaan ensimmäisen oman yrityksensä, Woobsin. Keväällä 2015 aukesivat yrityksen nettisivut ja ensimmäinen kauppa kesän alussa Pop-Up Turku -tapahtuman yhteydessä.

-Aluksi ajattelimme, että emme tule koskaan pitämään liikettä, mutta myimme sitten koko varastomme tyhjäksi. Selvisi, että ihmiset haluavat sovittaa laseja ennen ostamista.

Tällä hetkellä Woobsin liiketilat sijaitsevat Forum-korttelissa. Valikoimiin kuuluu aurinkolasien lisäksi muun muassa silmälaseja, kalvosinnappeja ja rusetteja. Asusteiden lisäksi valikoimissa on huonekaluja, jotka Samuli Eeva suunnittelee ja valmistaa itse sataprosenttisesti suomalaisista materiaaleista. 

Aiemmin Raision kauppaopistossa ja hetken Haaga-Helian liiketalouden linjalla opiskellut Eeva haki nyt Turun ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelmaan.

-Unelmana olisi, että päivät voisi tehdä yrittäjän hommia ja illalla voisi mennä opiskelemaan lisää muotoilusta.


Woobs & Fellows -liike sijaitsee Forum-korttelissa. Kuva: Duckface Photography, Tuomas Lammervo

Kokopäiväistä yrittämistä

Kun viikon tuntimäärästä vähentää päivittäiset 6 tunnin yöunet, ollaan lähellä sitä, paljonko Eevalta kuluu aikaa yrityksen pyörittämiseen.

-Vaikka maalaan kotona ikkunaa tai teen ihan mitä vaan, selaan samalla instagramista ja pinterestistä siistejä juttuja ja saan niistä ideoita suunnitteluun tai mietin, miten voisin tehdä asioita vielä paremmin.

Taustalla on tietenkin vahva halu onnistua.

-Jos teen jonkun tuotteen, josta mä tykkään, ja joku haluaa ostaa sen ja maksaa siitä oikeaa rahaa ja pitää siitä, niin se on ihan uskomaton fiilis. Se on ehkä se suurin motivaattori, että tätä jaksaa jatkaa, kun haluaa kokea sitä vaan koko ajan lisää, sanoo Samuli Eeva.

Yrittäjän tärkeimmiksi ominaisuuksiksi Eeva mainitsee ainakin pitkäjänteisyyden ja suunnitelmallisuuden. Hän muistuttaa, ettei yrityksen pystyyn laittaminen ole niin vaikeaa, kunhan perusasiat ovat kunnossa.

-Tee hommat niin hyvin kuin osaat ja pidä sovituista asioista kiinni, sillä niitä ihmiset arvostaa. Jos et osaa jotain, niin pyydä apua.

Petra Sundell