Ota haltuun nämä kesän herkkureseptit

Raparperit, perunat ja yrtit kypsyvät pihamailla. Puiden alta nousee sininen mustikkameri. Kesä on ehdottomasti herkkusuun parasta aikaa.

Raparpekoni nousi jo tämän kesän hitiksi, mutta Opka testasi muutamat varmat kesäherkut, jotka kulkevat vuosittain ruokapöydästä toiseen. Ota reseptit haltuun, haarukka käteen ja nauti makoisasta kesästä.

Tuoretomaattipasta

Tiedäthän sen tunteen, kun talven jälkeen puraiset sitä ensimmäistä kotimaista kesätomaattia. Ai että, on muuten makeaa. Tuoretomaattipasta on yksi parhaista kesäresepteistä, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Tarvitset:

10 tomaattia

½ dl oliiviöljyä

1 tl balsamiviinietikkaa

2 valkosipulinkynttä

1 dl basilikaa

½ tl suolaa

mustapippuria

300 g pastaa

1 rkl oliiviöljyä

150 g vuohenjuustoa

Näin onnistut:

Huuhdo tomaatit ja tee niiden pintaan ristiviillot. Kalttaa tomaatit eli upota ne hetkeksi kiehuvaan veteen ja kuori ne. Halkaise tomaatit, poista niistä siemenet ja leikkaa malto pieniksi kuutioiksi.

Keitä pasta pakkausohjeen mukaan. Valuta ja lisää pastan joukkoon öljy (1 rkl).

Sekoita öljy, balsamiviinietikka, hienonnetut valkosipulinkynnet sekä mausteet kasarissa. Kuumenna ja lisää tomaattikuutiot. Pidä liesi pienellä lämmöllä, sillä tarkoitus on vain lämmittää tuoretomaattiseos nopeasti.

Sekoita tomaattiseos pastan joukkoon. Murenna sekaan vuohenjuustokuutiot ja hienonnettu basilika.

Resepti: K-ruoka.fi

 

Helpot hampurilaispihvit

Ota grillipihdit esiin ja tartu takuuvarmoihin grillihampurilaisiin. Tässä reseptissä ei voi epäonnistua!

Tarvitset:

400g jauhelihaa

suolaa

mustapippuria

Näin onnistut:

Murenna jauheliha käsin kulhossa. Sekoita joukkoon suola ja reilusti mustapippuria. Muotoile massasta noin 1,5 cm paksuisia pihvejä.

Nosta pihvit grillialustalle ja paina jokaisen pihvin keskelle pieni kuoppa peukalolla.

Grillaa pihvejä noin 8-10 minuuttia. Pihvejä ei tarvitse kääntää. Anna rasvan tiristä kuopassa.

Halkaise yksi pihveistä ja varmista, että se on kypsä.

Nauti pihvit hampurilaisten välissä. Lisää täytteitä oman mielen mukaan. Voit halutessasi laittaa juuston pihvin päälle sulamaan grillauksen loppuvaiheessa.

 

Avokadokastike

Tiesitkö, että kypsän avokadon voi tunnistaa ilman puristelua! Avokadossa on päässä pieni kanta. Kannan alla oleva väri kertoo, kuinka kypsä avokado on. Jos kannan alta paljastuu kellertävä ja kaunis vaalea väri, on avokado kypsyys täydellinen. Kokeile tätä kikkaa ensi kerralla, kun valmistat avokadopastaa. Jos kuuluisa pasta jo tökkii, niin valmista avokadosta tämä maukas kastike kalalle, perunoille tai vaikka salaatille.

Tarvitset:

2 avokadoa

1 rkl sitruunamehua

2 dl kermaviiliä

2 rkl sweet chili -kastiketta

½ tl suolaa

¼ tl rouhittua mustapippuria

Näin onnistut:

Halkaise avokadot ja poista kivet.

Irrota hedelmälihat lusikalla kulhoon ja painele liha haarukalla tasaiseksi soseeksi.

Lisää sekaan sitruunamehu, kermaviili ja mausteet. Nosta avokadokastike peitettynä viileään vetäytymään noin 15 minuutiksi ennen tarjoilua.

Resepti: Kotivinkki.fi

 

Mustikka-piimämousse

Nyt hopi hopi viimeisetkin viime kesän mustikat pakkasesta esiin ja herkuttelemaan. Pian alkaa jo uusi satokausi, joka vaatii pakkaseen tilaa. Nauti mustikat vaikka tämän herkullisen jälkiruoan parissa.

Tarvitset:

2 liivalehteä

2 dl mustikkapiimää

100g vanilijarahkaa

2 dl mustikoita

2 dl kuohukermaa

Näin onnistut:

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.


Sekoita piimä, rahka ja 1 1/2 dl soseutetuista mustikoista.

Kuumenna loppu mustikkasose kiehuvaksi. Sulata siihen liivatteet. Sekoita liivateseos piimä-mustikkaseokseen. Jäähdytä hetki jääkaapissa.


Nostele lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma. Pursota tai lusikoi mousse annoskulhoihin tai -laseihin. Anna hyytyä jääkaapissa noin 2 tuntia.


Resepti: Valio.fi

 

Granola

Tökkiikö kuuma aamupuuro helteellä? Ei hätää, heitä puurokauha kaappiin ja täytä kulho maustamattomalla jogurtilla, lisää sekaan lusikallinen hilloa ja kaada päälle itsetehtyä granolaa. Ota kulho kouraan ja suuntaa ulos aamiaiselle. 

Tarvitset:

¾ dl rypsiöljyä

1 dl hunajaa

1 tl vanilijasokeria

1 tl kanelia

½ tl suolaa

8 dl kaurahiutaleita

1 dl kolmen viljan leseseosta

1 dl kuivattuja karpaloita

1 ½ dl pähkinäsekoitusta

Näin onnistut:

Kuumenna öljy, hunaja ja mausteet tilavassa kattilassa. Lisää kattilaan hiutaleet, leseet ja pähkinäsekoitus. Sekoita hyvin.

Levitä seos leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda 150-astesen uunin keskitasolla 20 minuuttia.

Sekoita ja jatka paahtamista 120 asteessa vielä noin 30 minuuttia. Lisää lopuksi kuivatut karpalot. Anna jäähtyä.

Säilytä granola tiiviissä astiassa kuivassa paikassa. Nauti granola jogurtin, rahkan tai viilin kera.

Resepti: Myllyn paras

 

Menestystä ja hauskanpitoa kesäkeittiöihin!

Peppi Hellén