Kesän viileimmät juomat

Olit sitten oluen, siiderin tai lonkeron ystävä, uudet kesän suosikkijuomasi ovat tässä.

Lonkun lipittäjille

1. Kyrö Distillery Long Kyrö
Kun maailman parhaaseen giniin sekoitetaan aitoa karpalomehua ja rosmariinia, syntyy yksi kesän uutuuslonkeroista. Juoma yllättää erikoisella makumaailmallaan ja uppoaa myös muille kuin lonkeron ystäville. Lonkeron mainoskasvona nähdään punatukkainen Aira Samulin. Juomaa on saatavilla tällä hetkellä vain ravintoloista. Alkon valikoimiin se tulee 11.7. Alkoholipitoisuuden (5,5 %) vuoksi kaupoissa lonkeroa ei näy.

2. Helsinki Long Drink
Pääkaupungistamme nimensä saanut lonkero maistuu verigreipiltä. Kirpeä maku on hedelmäinen ja raikas, jopa vähän karkkimainen. Juoman tuottaja The Helsinki Distilling Company on ensimmäinen yksityinen tislaamo Helsingissä sataan vuoteen. Alkoholipitoisuuden (5,5 %) vuoksi lonkero ei tule kauppoihin myyntiin.

3. Garage Hard Punch
Garage täydentää lonkerovalikoimaansa. Tämä uutuus on saanut vaikutteita punchista eli boolista. Trendikäs inkivääri saa parikseen viinirypäleen. Maut ovatkin kiva piristys lonkeromaailmaan. Alkoholipitoisuus 4,7 %.

Sidukkafaneille

4. Upcider Ice Edition Lemongrass ja Ice Edition Ginger
Uutuusmaut sitruunaruoho ja inkivääri ovat tervetullut tuulahdus siiderimaailmaan. Maut ovat olleet jo pitkään trendeinä ruoanlaitossa ja nyt ne saapuvat juotavaksi. Tölkit ovat Thermo inc –älytölkkejä. Tölkin kyljessä oleva leima muuttuu valkoisesta siniseksi, kun siideri on sopivaa nautittavaksi, eli alle kahdeksan asteista. Alkoholipitoisuus 4,7 %.

5. Crowmoor Hazy & Sour
Crowmoor lanseeraa uuden Country Cider –sarjan. Runsaan omenainen ja luonnollisen samea siideri sopii voimakkaista hapoista ja täyteläisistä siidereistä pitäville. Juomassa on aidon, vastapuristetun omenan maku. Alkoholipitoisuus 4,7 %.

6. Crafty Apple Cider Dry
Samalla kun artesaanioluet ovat saavuttaneet suuren kansan suosion, nostavat myös käsityöläissiiderit päätään. Tämä siideri on perinteisellä valmistustavalla omenamehusta käyttämällä valmistettu. Yhden siiderilitran valmistamiseen käytetään yhdeksän omenan mehu. Alkoholipitoisuus 4,7 %.

7. Sommersby Blueberry
Suomalaiset juovat siideriä kolmanneksi eniten maailmassa. Marjat ovat myös suomalaisten sydäntä lähellä. Sommersbyn uutuus uppoaakin täysin suomalaiseen makuun. Mustikka tuo kivaa vaihtelua omena- ja päärynäsiidereiden valtaamaan valikoimaan. Alkoholipitoisuus 4,7 %.

Huurteisille hemmoille

8. Prykmestar Nokkos Pils
Lähiruoka ja yrtit ovat kovaa huutoa nyt. Prykmestar vastaakin haasteeseen nokkosoluella. Täyteläisessä pilsissä on luonnollisesti yrttisyyttä ja mausteisuutta. Alkoholipitoisuuden (5,2 %) vuoksi olut ei ole saatavilla kuin Alkossa.

9. Mallaskosken Panimo Black IPA
Tämä IPA poikkeaa totutusta, kuten nimestä voi jo arvata,  sillä se on väriltään mustaa. IPAlle perinteisen katkeruuden lisäksi oluesta löytyy yrttisyyttä. Saatavilla alkoholipitoisuutensa (6,5 %) takia vain Alkosta.

10. Laitilan Kukko Helles
Perinteiset lagerit tuntuvat palaavan ruokakauppojen hyllyihin. Helles kuulostaa helposti uudelta ja erikoiselta. Kyseessä on kuitenkin vanha oluttyyppi, joka vastaa Pilsneri-tyyppistä olutta. Vaalea pohjahiivaolut on maultaan maltainen ja monipuolisempi kuin peruslager. Alkoholipitoisuus 4,7 %.

11. Koff APA
Kuumaakin kuumempi IPA-buumi ei ota laantuakseen. Koff tuo kuitenkin markkinoille erilaisen uutuuden, American Pale Alen, eli APAn. Kyseessä on melkein kuin IPA, mutta ei kuitenkaan. IPAlle tyypillinen kitkeryys puuttuu, maku on kuitenkin raikas ja sitruunainen. Alkoholipitoisuus 4,7 %.

+ Lidl kotimainen olut
Muiden ruokakauppojen tapaan lanseerasi Lidl viimein nimikko-oluensa. Kyseessä on perinteinen markettiolut, joka ei maullaan yllätä. Hintansa puolesta olut saa kuitenkin pisteet, sillä se on tällä hetkellä halvinta kaupoissa myytävää peruslageria. Alkoholipitoisuus 4,7 %.

+ Alkoholiton

Alkoholittomien juomien nousu on kasvanut vuosi vuodelta. Tässä kaksi nimeämisen arvoista uutuutta.

Happy Joe dry apple, alkoholiton

Nikolai vehnäolut, alkoholiton

 

Karoliina Närvänen